Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Handbok i medborgarskap

Innehållsförteckning

1. Vad är ett medborgarskap

1.1 Bakgrund

Det svenska medborgarskapet är ett rättsligt förhållande mellan staten och medborgaren. Medborgarskapet för med sig både rättigheter och skyldigheter för båda parterna. Bland annat är det bara svenska medborgare som har en absolut rätt till att arbeta och upprätthålla sig i Sverige. Utöver detta kan endast svenska medborgare bli invalda i riksdagen eller rösta i riksdagsval. Vissa yrken kan även kräva ett svenskt medborgarskap, t.ex. krävs det svenskt medborgarskap för att arbeta som polis eller yrkesmilitär. Bestämmelser om medborgskap finns framförallt i Lag(2001:82) om svenskt medborgarskap (MedbL) i vilken flertalet av de ämnen som kommer behandlas i denna handbok är reglerade.

1.2 Skillnad mellan nationalitet och medborgarskap

Nationalitet används ofta synonymt med medborgarskap och innebär då tillhörighet till en nation eller stat. Det ska dock sägas att de båda begreppen skiljer sig från varandra i betydelse även om de båda beskriver en relation mellan en person och en stat.

Få tillgång till hela handboken

Direkt efter att köpet genomförts får du en kod skickad till dig på mejl, som du enkelt skriver in för att få åtkomst till innehållet. Du har tillgång till materialet i 30 dagar från köptillfället. För fri åtkomst kan du välja att även lägga till en nedladdningsbar PDF.
375 SEK

TILLGÄNGLIGA BETALSÄTT

Faktura (14 dagar), kort (Mastercard, Visa) och Swish.

Se hela vårt bibliotek av handböcker i praktisk juridik.
Har du redan köpt den här handboken?
Använd koden du fick i bekräftelsemejlet för att låsa upp innehållet.