Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Handbok i djuridik

Innehållsförteckning

1. Bakgrund

I omkring vart tredje hushåll i Sverige finns det sällskapsdjur, dessa djur är en stor del av många människors vardag. Eftersom ägande av djur är vanligt förekommande i Sverige idag så är det viktigt att belysa de olika problem som kan uppstå vid ett ägande eller köp av djur. I denna handbok kommer de vanligaste frågorna som en djurägare kan stöta på att besvaras.

1.1 Köp av djur

Enligt 1:1 Konsumentköplagen tillämpas lagen vid köp av lösa saker som en näringsidkare säljer till en konsument. Med varor avses alla typer av lösa saker, däribland djur. Dvs lagen tillämpas på de fall en konsument köper ett djur av en näringsidkare. Personen som köpt djuret har troligtvis köpt det av en uppfödare och därmed en näringsidkare om:
  • Personen bedriver en viss ekonomisk verksamhet med sin försäljning av djur, även om det bara är i mindre omfattning.
  • Personen gör mer än någon enstaka försäljning, dvs det föreligger någon typ av kontinuerlig eller återkommande försäljning.
Enligt 1 § köplagen tillämpas lagen vid köp av lösa saker som en näringsidkare säljer till en annan näringsidkare eller när en privatperson säljer till en annan privatperson. Personen som köpt djuret har troligtvis köpt det av en privatperson om:
  • Säljaren inte bedriver någon ekonomisk verksamhet genom försäljning av djur.
  • Personen bara gör någon enstaka försäljning, dvs det föreligger ingen kontinuerlig eller återkommande försäljning.

Få tillgång till hela handboken

Direkt efter att köpet genomförts får du en kod skickad till dig på mejl, som du enkelt skriver in för att få åtkomst till innehållet. Du har tillgång till materialet i 30 dagar från köptillfället. För fri åtkomst kan du välja att även lägga till en nedladdningsbar PDF.
375 SEK

TILLGÄNGLIGA BETALSÄTT

Faktura (14 dagar), kort (Mastercard, Visa) och Swish.

Se hela vårt bibliotek av handböcker i praktisk juridik.
Har du redan köpt den här handboken?
Använd koden du fick i bekräftelsemejlet för att låsa upp innehållet.