Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Handbok i bodelningsförrättarens roll

Innehållsförteckning

1. Bakgrund

1.1. När blir det aktuellt med en bodelningsförrättare?

När ett äktenskap upplöses, antingen genom äktenskapsskillnad eller att en make avlider, ska som regel bodelning göras, Äktenskapsbalken 9 kap. 1 §. Detsamma gäller om ett samboförhållande upphör och en av samborna begär bodelning, Sambolagen 8 §.

Om makarna endast haft enskild egendom behöver bodelning inte göras, så länge ingen av parterna begär att få överta bostad eller bohag som tillhör den andra maken, Äktenskapsbalken 9 kap. 1 §. Övrig egendom, det så kallade giftorättsgodset ska delas mellan makarna, Äktenskapsbalken 10 kap. 1 §.

Om makarna inte kan komma överens om hur bodelningen ska ske och hur tillgångar och skulder ska fördelas, kan man ansöka om en bodelningsförrättare. Reglerna kring bodelningsförrättarens förfarande återfinns i Äktenskapsbalkens kapitel 17.

Få tillgång till hela handboken

Direkt efter att köpet genomförts får du en kod skickad till dig på mejl, som du enkelt skriver in för att få åtkomst till innehållet. Du har tillgång till materialet i 30 dagar från köptillfället. För fri åtkomst kan du välja att även lägga till en nedladdningsbar PDF.
375 SEK

TILLGÄNGLIGA BETALSÄTT

Faktura (14 dagar), kort (Mastercard, Visa) och Swish.

Se hela vårt bibliotek av handböcker i praktisk juridik.
Har du redan köpt den här handboken?
Använd koden du fick i bekräftelsemejlet för att låsa upp innehållet.