Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Handbok i asyl

Innehållsförteckning

1. Bakgrund

Som följd av den flyktingkris som uppstod under andra världskriget beslutade FN att ta fram ett nytt regelverk för flyktingar, flyktingkonventionen. Konventionen är bakgrunden till den svenska asylrätten och har följaktligen direkt betydelse för innehållet i den svenska lagstiftningen rörande flyktingar. Sverige har utöver flyktingkonventionen ratificerat i stort sett av alla FN:s kärnkonventioner om mänskliga rättigheter samt majoriteten av tilläggsprotokollen till dessa konventioner.

År 1995 blev Sverige medlem i EU. Inträdet öppnade upp gränserna mellan medlemsstaterna och erbjöd medborgarna fri rörlighet. Kravet för tredjelandsmedborgare, det vill säga en person utanför EU/EES och Schweiz, att ansöka om uppehållstillstånd kvarstod.

De svenska bestämmelserna om internationellt skydd finns i utlänningslagen (2005:716). Efter migrationskrisen år 2015 stadgades i Sverige lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, nedan den tillfälliga lagen, som begränsade rätten till uppehållstillstånd i Sverige och har inskränkt de bestämmelser som finns i utlänningslagen. Den tillfälliga lagen är beräknad att gälla fram tills den 19 juli 2021.

Få tillgång till hela handboken

Direkt efter att köpet genomförts får du en kod skickad till dig på mejl, som du enkelt skriver in för att få åtkomst till innehållet. Du har tillgång till materialet i 30 dagar från köptillfället. För fri åtkomst kan du välja att även lägga till en nedladdningsbar PDF.
375 SEK

TILLGÄNGLIGA BETALSÄTT

Faktura (14 dagar), kort (Mastercard, Visa) och Swish.

Se hela vårt bibliotek av handböcker i praktisk juridik.
Har du redan köpt den här handboken?
Använd koden du fick i bekräftelsemejlet för att låsa upp innehållet.