Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Handbok i arbetstillstånd

Innehållsförteckning

1. Bakgrund

1.1. Varför krävs arbetstillstånd?

När en tredjelandsmedborgare, det vill säga en person utanför EU/EES och Schweiz, vill arbeta i Sverige krävs i regel ett arbetstillstånd. Arbetstillståndet är ett tillstånd som dels ger tredjelandsmedborgaren rätt att utföra arbete i landet under en viss period, dels utgör en trygghet för tredjelandsmedborgaren då arbetsgivaren måste uppfylla vissa krav för att arbetstillståndet ska beviljas. Tillstånden kan se olika ut beroende på vilket land personen kommer ifrån samt vilken typ av arbete personen ansöker om att få utföra.

1.2. Ett historiskt perspektiv

I slutet av 1960-talet, efter krigsslutet och ökad invandring, började invandringen till Sverige regleras. Myndigheten Statens invandrarverk (nu Migrationsverket) började arbeta med integrations- och invandringsfrågor. För att få en kontrollerad invandring sattes det upp krav på att de som ville arbeta i Sverige hade både arbetserbjudande och bostad klart för att få tillstånd. Invandrarverket gjorde därtill en arbetsmarknadsprövning med hjälp av arbetsmarknadens parter om Sverige behövde utländsk arbetskraft. För det fall det fanns arbetslösa i Sverige som kunde utföra arbetet beviljades i regel inget arbetstillstånd.

Få tillgång till hela handboken

Direkt efter att köpet genomförts får du en kod skickad till dig på mejl, som du enkelt skriver in för att få åtkomst till innehållet. Du har tillgång till materialet i 30 dagar från köptillfället. För fri åtkomst kan du välja att även lägga till en nedladdningsbar PDF.
375 SEK

TILLGÄNGLIGA BETALSÄTT

Faktura (14 dagar), kort (Mastercard, Visa) och Swish.

Se hela vårt bibliotek av handböcker i praktisk juridik.
Har du redan köpt den här handboken?
Använd koden du fick i bekräftelsemejlet för att låsa upp innehållet.