Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Handbok i hyresrätt

Innehållsförteckning

1. Inledning

Hyra innebär att en fysisk eller juridisk person genom avtal har rätt att nyttja eller bruka någon annans egendom. Den som hyr en bostad eller lokal innehar det som kallas hyresrätt. Till skillnad från en bostadsrätt äger du inte din hyresrätt utan det gör din hyresvärd och hyresvärden kan vara en privatperson, kommun eller ett företag.[1]

2. Vilken lag reglerar hyresförhållandet?

Det finns olika lagar som styr uthyrning av en bostad eller lokal beroende på hur hyresförhållandet ser ut. 2013 infördes en ny lag, lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad även känd som privatuthyrningslagen, UEB. Lagen reglerar uthyrning av en bostad som hyresvärden själv äger, alltså en villa, en bostadsrätt eller en äganderätt. Om hyresvärden hyr ut till mer än en person, t.ex. hyr ut flera rum i sin villa till olika personer gäller privatuthyrningslagen endast för den personen som först börjar hyra (1 § UEB). Om det rör sig om andrahandsuthyrning, uthyrningen som sker inom ramen för en näringsverksamhet, uthyrning av en lokal eller i annat fall uthyrning som faller utanför privatuthyrningslagen är det i stället 12 kap. jordabalken (1970:994), JB, som blir tillämplig, vilken kallas för hyreslagen. Om privatuthyrningslagen inte har något särskilt föreskrivet blir hyreslagen tillämplig även i de fallen.

Få tillgång till hela handboken

Direkt efter att köpet genomförts får du en kod skickad till dig på mejl, som du enkelt skriver in för att få åtkomst till innehållet. Du har tillgång till materialet i 30 dagar från köptillfället. För fri åtkomst kan du välja att även lägga till en nedladdningsbar PDF.
375 SEK

TILLGÄNGLIGA BETALSÄTT

Faktura (14 dagar), kort (Mastercard, Visa) och Swish.

Se hela vårt bibliotek av handböcker i praktisk juridik.
Har du redan köpt den här handboken?
Använd koden du fick i bekräftelsemejlet för att låsa upp innehållet.